Veszprémben megújulnak a várnegyed épületei

Felújítják a veszprémi várnegyed épületeit.

A várnegyed épületeinek felújítása 2023-ban kezdődik, azonban az Európa Fővárosa Program évében is látogatható lesz. A település egyik jelentős turisztikai látványosságának felújítási munkálatai 2025 nyarán fejeződik me.
 
Egyes épületek már 2023-ban látogathatók lesznek
 
A beruházás keretében 18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg. A most kezdődő felújításhoz hasonló 250 éve nem volt a várnegyedben. A beruházás 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, mely során az épületek külsőleg és belsőleg is megújulnak.
 
A Veszprém - Balaton Kulturális Főváros program évére megújul a székesegyház az altemplom kivételével, az érseki palota terei, a Gizella-kápolna, a Szent-György-kápolna, látogatható lesz a Boldog Gizella Gyűjtemény, restaurálják a Szentháromság szobrot.
 
A felújítás során nagy problémát jelent, hogy a székesegyház falfelületének több mint 30 százalékán a vizesedés okozta sófertőzés jelentkezik, melyet védőréteggel kell elfedni a munkálatok során. Gondot jelent az is, hogy az 1970-es felújítás során nem a székesegyházhoz méltó festés került a falfelületre, melyet szintén védőréteg fed el a megújulás során.
 
A tervek között szerepel, hogy a nagyközönség megismerje a restaurálás folyamatát. Erre azon épületek esetében lesz lehetőség, melyek elkészülnek 2023-ra.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk