Veszprémbe érkezett a Hypercube

A rendszerváltozásnak emléket állító installáció, a Hypercube országos turnéja elérte Veszprémet is. A közterületen kiállított installációkat eddig kilenc városban lehetett megtekinteni, 2021-ben további 18-ban jelenik meg az alkotás.  

A Hypercube egy oszlophoz hasonló alkotás, amelyen fotók, írások, korabeli, helytörténeti mementók kaptak helyet. Ezek figyelmeztetnek a múltbéli hibákra és hívják fel a figyelmet a szabadság fontosságára. A rendezvénysorozat a "30 éve szabadon" Emlékbizottság támogatásával valósul meg.  

 

A Hypercube Veszprémben

A Hypercube Veszprémben

 

Veszprém a tizedik város, ahol megjelent a Szombathelyről októberben indult installáció. Láthatták már Debrecenben, Pécsett, Békéscsabán és Miskolcon vagy Zalaegerszegen is. Olyan városokba kerül, ahol régen volt Lenin-szobor. Idén még 18 városba viszik át, minden városban egy-egy hónapig lesz látható. Egyszerre három-négy városban jelennek meg a “kocka” másai. Veszprém mellett Kecskeméten és Szekszárdon látható majd a Hypercube. Februárban Vácra, Komlóra és Ceglédre viszik. 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Vasvári Tamás