Tesztüzem alatt egy elektromos busz Veszprémben

A Zöld Demonstrációs Mintaprojekt részeként Veszprémben forgalomba állítottak egy elektromos buszt.

A MAN Lion's City villanybusz 2021. október 28-ig közlekedik tesztüzem jelleggel Veszprémben vasárnap kivételével mindennap.
Az elektromos busz üzembe helyezésén Veszprémben
 
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára kifejtette, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt célja a lakossággal megismertetni a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket. Hozzátette még, hogy a 10 évvel ezelőtt kezdeményezett Zöld Busz Program keretösszege 36 milliárd forint.
 
A program célja, hogy a környezetbarát autóbuszok beszerzésén túl emeljék a közösségi szolgáltatás színvonalát, valamint az, hogy hazánkban létrejöhessen az elektromosbusz-gyártó-ipar.
 
A Zöld Busz Program pályázati kiírására négyszeres túljelentkezés mellett 18 milliárd forint értékben nyújtottak be kérelmet. A támogatottak elektromos buszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez 80 százalékos, az infrastrukturális fejlesztéshez 60 százalékos támogatáshoz juthattak.
 
A Zöld Program keretében elnyert támogatásnak köszönhetően 2022 májusától 5 darab 12 méteres, alacsony padlós, 80 utas szállítására alkalmas jármű áll forgalomba Veszprémben.
 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere, (FIDESZ-KDNP) felhívta rá a figyelmet, hogy a 10 évvel ezelőtt elfogadott klímastrarégiának kiemelt eleme volt a közlekedésfejlesztés. Veszprémben eltökélték, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városainak első 20 helyének valamelyikére kerülnek.
 
Hoyos György, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója elmondta, hogy fontos számukra a veszprémi együttműködés, mert a város a környezettudatosságot veszi figyelembe a tömegközlekedés modernizálásakor. Ez év végéig 42 MAN Lion’s City 12C és 18C EfficientHybrid autóbusz, jövőre pedig további 5 tisztán elektromos autóbusz érkezik a városba.
 
BG
Forrás: MTI, MagyarBuszInfo
A képek: MTI/Vasvári Tamás