Teljeskörűen felújították a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolát

A Modern Városok Program keretében teljeskörű felújításon esett át a Csermák Antal Zeneiskola. Az intézményt 2015-ben már külsőleg felújították, de most belülről is megújulhatott.

A Modern Városok Program keretében 1,65 milliárd forint támogatással az épületet bővítették és felújították. Az iskola külső homlokzatának felújítását 2015-ben pályázati támogatással megvalósították. Ennek keretében az intézmény energetikai tulajdonságainak javítása érdekében a műemléki követelményeknek megfelelő külső nyílászárókat kicserélték és hőszigetelő vakolatot alkalmaztak. Emellett még akadálymentesítették a főbejáratot és rendezték az iskola előtti teret is. A pályázati keretősszegből korábban nem volt pénz a belső rész felújítására, így azok a mostani felújításig a régi időket idézte.
 
A belső tér teljesen megújult
 
A beruházás során felújították a folyosókat és hangelnyelő burkolatot raktak le, továbbá a meglévő 40 tantermet 5-tel bővítették, a déli szárny megmagasításával pedig 10 új, átlagosan 18 négyzetméteres hangszertermet alakítottak ki. A földszinten könyvtár, nagyobb ruhatár és büfé került kiépítésre, tovább növelték az előcsarnok alapterületét, a bejárati szinten két akadálymentesített hangszer- és szolfézstermet, valamint egy akadálymentes mosdót alakítottak ki.
 
Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány célja, hogy megfelelő infrastruktúrát biztosítson a tanulóknak, hogy minél felkészültebben haladjanak a felsőoktatás vagy a munkaerőpiac irányába. Az intézmény felújításának támogatásáról a Modern Városok Program keretében már 2017-ben született döntés. Az államtitkár örül, hogy Veszprém megjelölte az intézményt, mint fejlesztési célt.
 
Ovádi Péter országgyűlési képviselő örömét fejezte ki annak, hogy sorban megvalósulnak a város célkitűzései.
 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Uher Bertalan, a Csernák Antal Zeneiskola intézményvezetője kiemelte beszédükben, hogy a zenei nevelésnek hagyománya van a városban.
 
A zeneiskola belső terének fejlesztése a tervező I-quadrat Hungária Kft munkatársainak, Magyari Éva belsőépítésznek, valamint a kivitelező Vemévszer Kft-nek köszönhető.
 
BG
Forrás: Veszprém, Vehír, Veol, MagyarÉpítők
A képek MTI/ Vasvári Tamás