Napelemes okospadokat helyeztek ki Veszprémben

Napenergiával működő USB bementettel és vezeték nélküli töltővel rendelkező utcai bútorokat helyeztek ki Veszprémben a Kossuth utcán.

Az okospadokat a Kuube Hungary Kft. fejlesztette ki. A cég legfőbb célkitűzése, hogy világszerte meghonosítsák az okos utcai bútorokat. A VKSZ Zrt-vel összefogásban 1-1 okospadot helyeztek ki a Kossuth utcán az óra mellett és egy kisebbet a Lordok Háza mellett.
 
Az okospadoknál lehetőség van feltölteni a telefonokat
 
Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmondta, hogy szeretnék, ha Veszprém mindenki számára élhető lenne. Az okospadok telepítésével a fiataloknak kedveznek, de örül annak, hogy a város lépést tart a technológia fejlődésével.
 
Brányi Mária Veszprém alpolgármestere kiemelte, hogy a belváros rehabilitációját 2012-ben fejezték be, de a Kossuth utcán végighaladva látható, hogy új szolgáltatásokkal és vendéglátóhelyekkel bővül a terület. Az okospadokról elmondta, hogy napelemekkel működnek, telefontöltésre alkalmasak, mely kiváló találkozási pontja lesz a lakosoknak. 
 
Temesvári Balázs, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az okospadok csaknem 6 millió forintba kerültek, melyet önerőből finanszíroztak.
 
A padokat a Smart City-okos város nevű kezdeményezésként helyezték ki a város sétálóutcájára. Szeretnék, ha minél több veszprémi találkozna az okos megoldásokkal, mellyel élhetőbbé és korszerűbbé válhatnak a város hétköznapjai.
 
Az okospad kocka formájú, a tetején napelemekkel felszerelt, oldalain pedig USB portokat és vezeték nélküli töltőket helyeztek el. A helyiek és a turisták is örülni fognak, mert gyorsan és ingyenesen tölthetik fel telefonjaikat.
A padokon szenzorok vannak, melyek monitorozzák a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást és a légszennyezettséget.
 
Gallai Máté, a Kuube Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az okospad folyamatosan figyeli saját töltöttségét és ennek megfelelően kapcsolja ki és be magát. A cégnek fontos, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma a termékeiknek, emiatt a pad ülését kőrisfából készítették el, a szerkezetét pedig újrahasznosítható acélból.Odafigyeltek rá, hogy az anyagok könnyen takaríthatók legyenek.
 
BG
Forrás: Vehir, VEOL
A képek illusztrációk