Kit kereshetünk az autópálya matrica átírással kapcsolatban?

Év közben több olyan váratlan esemény is érhet minket vagy az autónkat, amelynek következtében szükségessé válhat az autópálya matricával kapcsolatos ügyintézés. Kihez fordulhatunk ilyenkor?

 

Először is nem kell kétségbe esni! Az illetékes a matrica átírásával kapcsolatban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., akinek az ügyfélszolgálatán kérhetünk segítséget elsősorban telefonon vagy online. A jelenlegi koronavírus-járvány elleni védekezésben a társaság ügyfelei és dolgozói egészségének megóvása érdekében 2020. március 15-től felfüggesztette a személyes ügyintézés lehetőségét.

 

Az autópálya felügyelet e-matrica átírásában nagy segítségünkre lehet. A NÚSZ Zrt. segít, ha rendszámcsere, lopás, totálkár, járműkategória-változtatás, rendszám elírás vagy téves felségjel miatt szükséges az átírás.

 

A NÚSZ Zrt. elérhetőségei

 

A NÚSZ Zrt. telefonos ügyfélszolgálatát belföldről és külföldről az alábbi telefonszámon érhetjük el: +36 (36) 587-500. Az ügyintézők magyarul 0-24 órában elérhetők, míg angol nyelven minden nap, német nyelven pedig hétköznap 8-16 óráig fogadnak hívásokat.

 

Az e-matricát érintő ügyekben az ugyfel@nemzetiutdij.hu címre írhatjuk meg kérdésünket, problémánkat, aminek megoldásában segítséget várunk. A gyors ügyintézésnek köszönhetően hamar kiderülnek a szükséges teendők.

 

Az autópálya matrica átírása

 

Az átírás folyamata nem bonyolult, cserébe többféle dokumentumra, igazolásra vagy okiratra is szükségünk lehet. Az átírási díj összege 1 470 Ft.

 

Gépjármű tulajdonjog átruházása

 

Ha a gépjármű tulajdonjogát év közben átruházzuk, azaz hivatalosan eladjuk az autónkat, vagy a használatát lehetővé tévő jogviszony megszűnik, akkor lehetőségünk van másik gépjárműre érvényesíteni az autópálya matricát. A forgalmi rendszám változás átvezetéséhez  szükség lesz a matrica vásárlásakor kapott ellenőrző szelvényre vagy a nyugtázó értesítésre, illetve be kell mutatni az új jármű forgalmi engedélyét azért, hogy ezzel igazoljuk, hogy az a jármű, amire szeretnénk átíratni az autópálya matricát, ugyanabba a járműkategóriába tartozik, mint az eladott autó.

 

Rendszámot és felségjelet is módosíthatunk

 

Szintén be kell még mutatni a jármű eladását igazoló, a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala által hitelesített okiratot vagy a használatot lehetővé tévő más jogviszony megszűnését igazoló okiratot, illetve azt a bizonyító erejű magánokiratot, amely igazolja, hogy az úthasználatot lehetővé tévő jogviszonya megszűnt.

 

Ha a két érintett gépjármű üzembentartója megegyezik, akkor az átírásból eredő forgalmi rendszám változás átvezetésének igazolásához az eredeti ellenőrző szelvényen túl elég a két érintett gépjármű forgalmi engedélyének bemutatása.

 

Lopás vagy totálkár

 

Sajnos ez az eset is előfordulhat egy gépjárművel, nem kívánjuk senkinek sem az ezzel járó procedúrát. Mégis ezesetben szükségünk lesz a rendőrségtől vagy a biztosítótól az eseményről szóló igazolásra, amit be kell mutatni a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatának. 

 

Ők a szolgáltatási díj megfizetése után kiállítják az új jogosultság megvásárlását igazoló szelvényt. Azaz ugyanarra a díjkategóriára és érvényességi időre szóló érvényes matricánk lesz egy másik autóra.

 

Járműkategória módosítása

 

Ha a matrica vásárlásakor rossz járműkategóriát választottunk ki vagy módosítani szeretnénk, akkor a szolgáltatási díjat és a különbözetet is meg kell fizetni az átíráskor.

 

Ha esetleg nem a megfelelő felségjelet állítottuk be, akkor az ügyfélszolgálaton a forgalmi engedély bemutatásával az módosítható. Ehhez is kell azonban a már megvásárolt matrica után kapott szelvény vagy nyugta, valamint a szolgáltatási díjat is ki kell fizetni.

 

Rendszámcsere

 

A matrica vásárlása során előfordulhat, hogy véletlenül elírtuk a gépjármű rendszámát. Legfeljebb 3 karakter eltérésig lehetőségünk van módosítani a rendszámot, de az átíráshoz szükség lesz a gépjármű forgalmi engedélyére és a matrica megvásárlását igazoló szelvényre vagy nyugtázó értesítésre. A szolgáltatási díjat ilyenkor is ki kell fizetni.