Készül a 8-as főút, szakaszokban újítják meg

Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, így a környék fontos beruházásait mindenképpen szeretnék addig tető alá hozni. 2022 végére például a veszprémi déli elkerülő út építését fejezik be, tájékoztatott február 4-én a kivitelező NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Nyul Zoltán. 

Huszonöt milliárd forintból újítják fel a veszprémi déli elkerülő út Litér és Balatonfüred közti 7,5 kilométeres szakaszát, melyet várhatóan 2022 végén adnak át.  

 

Útépítés

Útépítés

 

A beruházás során a 8-as főutat négysávosítják, modern, külön szintű csomópontok lesznek a szakaszon. Két körforgalmat alakítanak ki, modernizálják a burkolatot, az út két oldalát pedig fizikailag is elválasztják, összegezte Nyul.

A forgalmat igyekeznek nem terhelni, folyamatában adják majd át a kisebb szakaszokat, hogy zavartalan maradhasson a közlekedés. A 2023-as EKF-re Veszprém körül rengeteg minden megújul, és kényelmi szempontoknak megfelelő lesz a tervek szerint. Az elkerülő megépülésével gyorsabbá és biztonságosabbá válik a térségben a közlekedés. 

A Európa Kulturális Fővárosa címet az EU ítéli oda a pályázók közül egy kiválasztottnak, ez a város pedig egy évig viselheti azt. Az adott évet megelőzően a város támogatások tömkelegét kapja, hogy kulturális életébe fektesse. Az elnyert évben prezentálhatja az újításokat és a helyi folklórt egyaránt. Hogy ez sikerülhessen, a város és a környék infrastrukturális megújítására is kaphat támogatásokat, 2023-ra Veszprémnek jut az összegből. Összesen ötvenmilliárd forintból gazdálkodhat Európa következő magyar kulturális fővárosa. 

 

M. A. 

Forrás: mti