Jön az EKF-et segítő Veszprém-törvény

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programok könnyebb megvalósítását célozza a beiktatott Veszprém-törvény, 2023-ban ugyanis minden európai szempár Veszprémre és környékére szegeződik majd.  

A Veszprém-törvénnyel az EKF program infrastrukturális hátterének megszervezése válik biztossá. Rövid határidőket és pontos kivitelezéseket garantál, így már 2023-ban kész lesz minden.

 

Navracsics Tibor, a programsorozat kormánybiztosa sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a törvény megkönnyíti, felgyorsítja a beruházásokkal kapcsolatos hatósági eljárásokat, valamint a jogszabály révén néhány, hosszú évek óta kihasználatlan, állami tulajdonban lévő épület kerül önkormányzati tulajdonba.

 

Navracsics Tibor kormánybiztos

Navracsics Tibor kormánybiztos

 

Rengeteg projekt van készülőben, épületeket alakítanak át és funkciójukat módosítják a városban. Például átalakul a gyermekkórház, mely évek óta üresen áll, a vasútállomás környékét felújítják, hogy majd az Európa Kulturális Fővárosába látogatók méltó és szemet gyönyörködtető fogadtatásban részesülhessenek. Renoválják a könyvtárat, a múzeumot, új központokat alakítanak ki, sőt, egy digitális múzeum is helyet kap a városban.  

 

Mint arról korábban írtunk, az Európa Kulturális Fővárosa címet az EU ítéli oda a pályázók közül egy kiválasztottnak, ez a város pedig egy évig viselheti azt. Az adott évet megelőzően a város támogatások tömkelegét kapja, hogy kulturális életébe fektesse. Az elnyert évben prezentálhatja az újításokat és a helyi folklórt egyaránt. 2023-ban Veszprém-Balaton lesz Európa Kulturális Fővárosa.  

 

 

M. A. 
  Forrás és fotó: mti/Vasvári Tamás