Elkezdődött a veszprémi színház felújítása

Hivatalosan is megkezdődtek a Veszprémi Petőfi Színház felújítási munkálatai, melynek elkészültével új arculata lesz a belvárosnak.

A Modern Városok Programból valósítják meg a Veszprémi Petőfi Színház főépületének felújítását. A teljes beruházás összköltsége 10 milliárd forint, mely várhatóan 2025-ben fejeződik be.
 
Közel 180 alkalommal, 40 helyszínen lépett fel a pandémia ideje alatt szabadtéren a Veszprémi Petőfi Színház társulata
 
A felújítás során a Veszprémi Petőfi Színház főépülete és a környező házak is új funkciókkal bővülnek, miközben az eredeti stílus jegyeit is magukon hordozzák. Előszőr a kiegészítő épületeket újítják fel.
 
A beruházással kapcsolatban 2016-ban Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Orbán Viktor miniszterelnök megállapodott. A találkozásukat követően az előkészületi és tervezési munkálatokat megkezdték, de a szükséges épületek megvásárlása után a folyamat most ért el abba a szakaszba, hogy ténylegesen elindítsák.
 
Először az Óvári Ferenc utca 1. és a Szeglethy György utca 1. szám alatti épületeket újítják fel, a színház több funkciója is ide költözik, melyek nem kapcsolódnak szorosan a színpadi előadásokhoz pld üzemeltetés, marketing iroda. Új parkolókat is kialakítanak az udvaron.
 
Ovádi Péter, a város országgyűlési képviselője példaértékűnek tartja a Veszprémi Petőfi Színház kultúráért és a helyi közösségért végzett munkáját. Elmondta, hogy az operett fővárosává tették Veszprémet és a pandémia ideje alatt is a kultúrát képviselték. Nem feledkeztek meg a közönségről sem, mert közel 180 alkalommal 40 helyszínen volt kint a társulat, ahol rövidebb-hosszabb előadásokat tartottak. A Modern Városok Programnak köszönhetően a magas kulturális minőséghez az infrastruktúra is fel fog érni.
 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere részletezte a felújítás ütemezését. Szerinte nemcsak a színház fog megújulni, hanem az egész városrész azáltal, hogy a színházkertet kibővítik. Sokkal tágasabb terek jönnek létre, közben pedig küllemében visszakapja az eredeti Medgyaszay-féle stílusát az épület.
 
Mindehhez szükség volt arra, hogy a város megvásárolja a környező épületeket és részletes terveket készítsenek elő.
 
Az ütemezéssel kapcsolatban a városvezető elmondta, hogy 2022-re készülhetnek el a kiegészítő épületekkel. 2023-ban nem terveznek nagyobb építkezéseket, mert ekkor lesz az Európa Kulturális Főváros Program ünnepi éve. Emiatt 2024-ben folytatódik színház főépületének II. fejlesztési üteme.
 
A tervek elkészítéséhez Potzner Ferenc, Ybl-díjas építészt kérték fel. A tervező elmondta, hogy különleges feladat a megbízás, mert a maga korában Medgyaszay István építész célul tűzte ki magának, hogy a nyugati funkcionalitást ötvözze a keleti stílusjegyekkel, ezzel pedig megalkotott egy különleges stílusirányzatot.
 
Az építkezési munkálatok hamarosan kezdetét veszik. Ennek kapcsán Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy a színház vezetése mindig hosszú távú fejlesztésekben gondolkodott, ennek a türelemnek a gyümölcse pedig Veszprém belvárosában hamarosan beérik.
 
BG
Forrás: Veszprém.hu
A képek illusztrációk