Csavarkompresszor a barkácsolók szolgálatában

A csavarkompresszor ma sem tekinthető a műhelyek alapfelszereltségének, mégis egyre többen fedezik fel a bennük rejlő lehetőségeket. Bemutatjuk ezt a hasznos eszközt, amely a barkács- és kézművesmunkák hasznos segítője lehet.

 

Érdemes elmondani, hogy a korábbi évtizedekben a csavarkompresszorok ára kifejezetten magas volt, emiatt ez az eszköz nem igazán terjedt el a barkácsolók körében. Persze a mesteremberek rákényszerültek, hogy profi megoldást biztosítsanak a pneumatikus eszközeik számára, viszont a barkácsolók hobbicélra ritkán engedhették meg maguknak, hogy ilyen eszközt vásároljanak. A kisebb kínálat magasabb árakkal járt, de mára szerencsére alaposan megváltozott a helyzet, így egyre többen fedezik fel a csavarkompresszorokban rejlő lehetőségeket.

 

Általánosságban elmondható, hogy a csavarkompresszorok nagyszerű lehetőséget biztosítanak akár ipari, akár barkácsszintű felhasználás esetén. Ugyanakkor el kell mondani, hogy nem csupán a csavarkompresszorok alkalmasak sűrített levegő előállítására. Létezik egy másik típus, amit dugattyús kompresszornak nevezünk. 

 

Ha kompresszort szeretnénk vásárolni, mindenképpen érdemes megismerni a két típus közötti különbségeket. A legnagyobb eltérés a szerkezeti felépítésben mutatkozik meg. A csavarkompresszor esetében a sűrített levegő előállításáért két darab egymással szemben található csavar felelős, míg a dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegőt egy egyszerű dugattyús szerkezet végzi. 

 

Mindkét típus nagyszerű választásnak bizonyulhat, noha bizonyos esetekben lehet jelentősége, melyik mellett döntünk. Érdemes elmondani azt is, hogy a dugattyús változatok között találhatunk olyan megoldásokat, amelyek a súrlódásból adódó hőtermelést olajfilmréteg helyett teflonnal igyekeznek megoldani. Az ilyen kompresszorok alkalmasak élelmiszeripari, orvosi vagy akár kozmetikai felhasználásra is. 

 

Mindkét típusról elmondható, hogy alacsony amortizáció jellemzi őket, különösen barkácsszintű felhasználás esetén. A btkkft.hu szakértő munkatársa szerint a csavarkompresszor kiválasztása során mindenképpen érdemes figyelmet fordítanunk a kapacitásra, illetve a légtartály méretére. Barkácscélú felhasználás esetén ritkán vagy szükségünk nagy kapacitásra, illetve méretes légtartályra. Érdemes szem előtt tartani, hogy lehetőség szerint az igényeinknek leginkább megfelelő méretekkel és kapacitással rendelkező csavarkompresszort vásároljuk meg… 

 

Némi „túlméretezés” persze nem árthat, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk kicsit nagyobb kapacitásra, de nem érdemes túlzásokba sem esni, ami szükségtelen helyigényt és kiadást jelent.

 

Szakértők gyakran hívják fel a figyelmet arra, hogy a barkácscéloknak tökéletesen megfelelnek a neves gyártók olcsóbb készülékei, viszont a távol-keleti üzemekben készülő márkajelzés nélküli kompresszoroktól érdemes óvakodni. Ezek gyakran a legalapvetőbb minőségi elvárásoknak sem képesek megfelelni, ráadásul esetükben nem számíthatunk gyártói garanciára és értelemszerűen márkaszervizre sem. Válasszuk inkább a megbízható gyártók termékeit! Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, keressük bátran a btkkft.hu munkatársait!