Befejeződött a Pannon Egyetem fenntartható mobilitáshoz hozzájáruló pályázata

A Pannon Egyetem egy GINOP pályázat keretében 4 éven keresztül üzemanyag-komponensek kifejlesztésén dolgozott. A projekt megvalósítására több mint 660 millió forintot kaptak. A projekt eredményeiről a közelmúltban szakmai értekezleten számoltak be.

A szakmai konferencián dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese elmondta, hogy az utóbbi években 120 kutatás megvalósításában vettem részt, melyek a legmodernebb technológiákon alapulnak és hozzájárulnak az egyetem, valamint a magyar gazdaság fejlődéséhez.
 
4 éven át tartott a kutatás
 
A GINOP-2.3.2-15-2016-00053 azonosítószámú, Molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú, cseppfolyós üzemanyagok kifejlesztése (hozzájárulás a fenntartható mobilitáshoz) elnevezésű kutatás-fejlesztési projektet 4 évvel ezelőtt indították el, melynek megvalósítására több mint 662 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.
 
A projekt keretében a fenntartható mobilitáshoz hozzájáruló molekulaszerkezetben nagy hidrogéntartalmú üzemanyagok előállításának és felhasználásának megteremtésével foglalkoztak. 
 
"Az egyetem a vissza nem térítendő támogatást a nemzetközileg is egyedülálló motorhajtóanyag komponensek kidolgozásra használta fel, amelyek gyakorlatilag kén-, nitrogénmenetesek, valamint csökkentett aromástartalmúak/aromásmentesek. Ezen anyagok a belsőégésű motorok működési körülményei között könnyebben, alacsonyabb hőmérsékleten égnek és nagy energiatartalmúak, így az égéstermékek mennyisége kevesebb, valamint azok kevésbé káros komponenseket tartalmaznak. A nagy hidrogéntartalmú hajtóanyagok fontos szerepet töltenek be az üzemanyagcellás gépjárművek fejlesztése során is."
 
A kutatási eredményeket a MOL NYRT fel fogja használni jövőbeli ipari megvalósítási tervei során. A cég elkezdett létrehozni Nagykanizsa térségében egy körforgásos kompetenciaközpontot tudományos parkkal együtt, ahol környezetbarát technológiák, energiahatékonyság, hulladékgazdálkodás, fenntartható városvezetés és a vízgazdálkodás témaköreivel foglalkoznak majd.
 
A projekt vezetője  D.Sc. Hancsók Jenő, professor emeritus volt. A témához szorosan kapcsolódott  GINOP-2.3.3. „Kutatási infrastruktúra fejlesztése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” megnevezésű támogatási program keretében megvalósítható „Szénhidrogénipari kutató-fejlesztő laboratórium bővítése mikroreaktor rendszerrel” elnevezésű pályázatuk, melyet szintén a professzor vezetett és 466 millió forint támogatással valósítottak meg. Ennek a projektnek a célja volt a meglévő szénhidrogénipari K+F laboratórium bővítése mikroreaktor-rendszer beszerzésével.
 
BG
Forrás: Pannon Egyetem, Vehír
A képek illusztrációk