Augusztus közepén indulnak a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt programjai

Filmpiknikkel, könnyű- és klasszikus zenei programokkal, kortárs tánccal, valamint irodalmi rendezvényekkel készülnek augusztus közepétől a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt szervezői - jelentette be a program kormánybiztosa.

Navracsics Tibor elmondta: számos eseményt terveztek a felkészülés jegyében már az idei turisztikai szezonra is, de a koronavírus-járvány miatt csak augusztus közepétől lesz lehetőségük programjaik lebonyolítására. Hozzátette: a programok közt lesznek újak, amelyeket már az EKF-program miatt hívnak életre, de olyan bevált, több éve sikeres rendezvények mellé is csatlakoznak támogatóként, amelyek hagyományukkal erősítik a programsorozatot. Első rendezvényük az idén tízéves Rozé, Rizling és Jazz Napok sorozata lesz augusztus 16-23. között Veszprémben. Bár a VeszprémFest idén elmarad, a fesztivál kísérőrendezvényeként létrehozott ingyenes programot hagyományosan Balaton-környéki borászok és hazai jazz-zenészek részvételével megtartják - emelte ki. Ezt követi majd a Veszprémi Utcazene Fesztivál augusztus 26-29. között, ahol a délutáni idősávban fiatal, magyar zenekarok lépnek fel, este pedig Európa és a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező utcazenészek állnak a belvárosi színpadokra.

 

Augusztus közepén indulnak a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt programjai

 

Szintén támogatóként jelenik meg az EKF-program a hatodik Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztiválon augusztus 13-16. között, amely a kormánybiztos szerint az elmúlt években Magyarország egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljává nőtte ki magát. Navracsics Tibor fontosnak nevezte, hogy ne csupán Veszprémre korlátozódjanak a rendezvények, hanem az egész balatoni régió is részese és haszonélvezője lehessen az elnyert címnek. Augusztus 27-29. között az idei Kőfesztet már Kővágóörs mellett hat másik Káli-medencei faluban rendezik meg, az összművészeti fesztivál programjainak középpontjában elsősorban a folklór és a könnyűzene áll - hangsúlyozta. Első saját szervezésű programjukat, a Veszprém-Balaton Filmpikniket - amelyet a kormánybiztos a közösségépítés egyik első jelentős lépésének nevezett - szeptember 3-5. között Veszprémben és Balatonfüreden tartják majd. Szeptember 6-10. között rendezik meg A tánc fesztiválját, mely az EKF-program támogatásával dimenziót válthat, több külföldi fellépővel bővülve regionális vagy akár összeurópai eseménnyé is nőhet - mondta. 

 

Hozzátette: szintén csatlakozott a programok sorához a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyből kinőtt, a járvány miatt májusról szeptember 18-20. közöttre halasztott balatonfüredi fesztivál. Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy a magyar zenei és kreatív ipar egyik nagy seregszemléjét, a Music Hungary Konferenciát november 9-10. között Veszprémben tartják. Október elsején, a zene világnapján - mivel Veszprém az UNESCO zenei városa címet is elnyerte - a város zenei együtteseinek hagyományos, már tizennégy éve megszervezett programjait is támogatják - emelte ki.

 

MTI/T.D.