Adósságrendezés - a kölcsönt adó szemszögéből

Aki jobb anyagi helyzetben van, gyakran kerül olyan helyzetbe, hogy megtalálják a bajban levők. Nehéz a kölcsönkérésnek ellenállni, főleg ha közeli családtagról, barátról van szó. De mi a helyzet, ha nem kerül hozzánk vissza időben a pénz? 

 

Akinek kérnie kell, az nem tudja kezelni az anyagi ügyeit

 

Az esetek többségében a privát kölcsönzéssel az a gond, hogy akinek zűrösek a pénzügyei és csak kölcsönökkel tudja egyenesben tartani magát, az a visszaadással is bajban lesz. Hiszen olyanra szeretne költeni, amire nincsen fedezete, és ezt a hiányzó tételt nem valószínű, hogy később elő tudja teremteni. 

 

Természetesen vannak kivételek, például ha valaki valamilyen szerencsétlenség - baleset, tűzeset, betegség - miatt egészen kivételesen kerül szorult helyzetbe. 

 

Az alapvető jótanács tehát az, hogy inkább kerüljük el a hitelezést, kivéve, ha nagyon indokoltnak látjuk a segítséget.

 

Jó érzés másokat kisegíteni, főleg, ha megtehetjük, de nagy eséllyel - mivel valószínűleg nem látjuk viszont a pénzünket - azzal, akit támogatunk, megromlik a viszonyunk. 

 

Sok családban szemet hunynak afölött, hogy egy-két családtag rendszeresen ‘megcsapolja’ a stabilabb helyzetben levőket. De hosszú távon ez nem tesz jót a légkörnek, és előbb-utóbb a sértettségnek hangot ad valaki. 

 

Búcsút mondhatunk az esetek többségében a pénzünknek

 

Sokszor a segítség az, ha nem segítünk

 

Alaposan fontoljuk meg tehát, hogy odaadjuk-e a kért összeget. Ha például az éppen felnőtt gyerekünk kér komolyabb támogatást, két dolgot választhatunk. 

 

Odaadjuk neki a pénzt ajándékba, de lehetőleg ebből nem csinálunk rendszert. Máskülönben a visszakövetelésből konfliktus lesz. Vagy nem adunk pénzt, viszont megmutatjuk a lehetséges megoldásokat, például a megtakarítást, a hitelfelvételt - ma már rendkívül jók a bankkölcsönök -, az átgondolt költekezést (vagyis akár le is mondhat a céljáról, amíg nincs rá pénze). 

 

Ha hitelezünk, akkor kérjük is vissza a pénzünket. Ez nem egyszerű, de hatékony. Ugyanis akinek a nyakára járnak a kölcsön miatt, máskor jobban meggondolja, kitől kér, és kér-e pénzt. Amivel mellesleg saját emberi kapcsolatait is javítja.

 

Vannak rutinos lejmolók

 

A kölcsönkérés lehet egyfajta rossz szokás, aminek a szigorú visszaköveteléssel lehet gátat vetni. Amennyiben valaki nem tud bánni a pénzzel, annak akár segítség is lehet, ha meg kell oldania a visszafizetést. 

 

Amennyiben úgy látjuk, az illető bajban van a pénz kezelése terén, üljünk le vele, és számoljuk ki, hogyan, mikorra, milyen részletekben törleszthet. Ne hagyjuk elfelejtődni a történteket, telefonáljuk rá, üzenjünk neki rendszeres időközönként. Ha nem is lesz pénzügyi szakember belőle, egy biztos, nem tőlünk fog legközelebb kölcsönkérni.