A veszprémi és nyíregyházi állatkertben orrszarvúkat cseréltek

Két szélesszájú orrszarvú nőstényt cserélt ki egymással a Veszprémi Állatkert és a Nyíregyházi Állatpark annak érdekében, hogy sikeres legyen a kihalástól veszélyeztetett faj tenyésztése.

Az Európai Fajtamegőrzési Tenyészprogram célja, hogy természetes környezetükben a kihalástól veszélyeztetett fajokat zárt tartási körülmények között megmentsék a kipusztulástól. A fajvédelmi programban bevett szokás, hogy a tenyésztés sikerének érdekében és a genetikai variabilitás megőrzése miatt cserélik az állatokat.
 
Szélesszájú orrszarvú

A szélesszájú orsszarvúaknak sajátos szaporodásbiológiájuk van. A bikák válogatósak, ezért több tehenet is be kell nekik mutatni a sikeres pároztatás érdekében. A bikák érdeklődését a tehenek felé úgy érik el, hogy vagy fétékennyé teszik őket más bika feromonjaival, vagy megváltoztatják háremük tagjait.
 
Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője elmondta, hogy a két állatkertben régóta megtekinthető a szélesszájú orrszarvú, viszont egyik helyen sem született utód, ezért az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javasolta, hogy cseréljék ki az állatokat az állatkertekben.
 
Európában nem könnyű a 2,5-3 tonnás állatokból többet is tartani és csere-berélni. Hazánk szerencsés helyzetben van, mert a 2 szélesszájú orrszarvú tehén cseréjét országon belül tudták végrehajtani. 
A két tehén, Jala és Makoubu szállítását több hónapig szervezték, majd a hét elején megtörtént a csere.
 
Nyíregyházára hétfő este érkezett meg a 27 éves 2,3, tonna súlyú Makoubu, Veszprémbe pedig kedden indították el a 2,2 tonnás Jalát.
 
Jelenleg a két orrszarvú új lakhelyükkel ismerkedik, de bíznak benne, hogy hamarosan utódaik születnek.
 
BG
Forrás MTI, ZooZoo
Fotó:Nyíregyházi Állatkert FB oldala