A Pannon Egyetemen mikroreaktor-rendszert üzemeltek be

A Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszéke több mint 460 millió forint uniós támogatásból mikroreaktor-rendszert szerzett be és helyezett üzembe.

A veszprémi Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-25-2016-00036 azonosítószámú pályázatban foglalt célokra 466,25 millió forint európai uniós támogatást nyertek el, mely az elszámolható költségek 100 %-át fedezte. A projekt 2017.január 1-től 2021.augusztus 31-ig tartott.
 

A laborban új kutatásokat, folyamatokat és késztermékeket végezhetnek el
 
A projektet az egyetemen már meglévő szénhidrogénipari K+F laboratórium bővítésére és korszerűsítésére nyerték el, melynek során a mikroreaktor-rendszert egy felújított kísérleti csarnokban helyezték üzembe az intézmény területén.
 
A reaktor-rendszer kivitelezési jogát a közbeszerzési eljárást követően az ILS (Integrated  Lab  Solutions  GmbH, Berlin) lett. A berendezést a vállalat 2021.július 23-án adta át a Pannon Egyetemnek.
 
Az új mikroreaktorral bővített szénhidrogénipari laborban új környezetbarát termékeket dolgozhatnak ki, segítségével új katalitikus anyagok és katalizátorok, valamint katalitikus folyamatok gyorsulhatnak fel. Az ötlettől a laborkísérleteken át a késztermékig mindent egy helyen tudnak elvégezni, melyek hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez és a körkörös gazdaság támogatásához.
 
BG
Forrás: Veol, Pannon Egyetem
A képek illusztrációk