A Pannon Egyetem kamerákkal felszerelt hulladékválogatót szerzett be

A Pannon Egyetem 4,7 milliárd forint támogatással szerzett be kamerákkal felszerelt hulladékválogató berendezést.

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei több mint 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, melynek keretében belül „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatóság” kompetencia-központot hoznak létre 3 éven belül Veszprémben és Nagykanizsán.
 
A berendezés képes a műanyagok szín szerinti válogatására
 
A projekt keretében beszereztek egy Steinert gyártmányú, hulladékok optikai válogatására alkalmas berendezést rostarendszerrel kiegészítve.
 
A projekt keretében egy olyan képfelismerő szoftveren alapuló berendezés előállítását és gyártását kezdték meg, amivel javítani tudják a hulladékválogatók kihasználtságát.
 
A Steintert berendezés alkalmas a műanyagok és a nem kívánt anyagok kiválasztására, emellett a gép szállítószalagjára felszerelt kamerarendszer képes a szín szerinti szelektálásra.
 
A hulladékválogató berendezés spektrumkönyvtára bővíthető, amivel a hulladékok összetételeinek változását követhetik nyomon. Az eredmények kielemzésével a hulladékgazdálkodási szereplők számára egyedi válogatási módszereket tudnak kidolgozni.
 
BG
Forrás: Vehír, Veol
A képek illusztrációk