A munkabiztonság, mint megélhetési lehetőség

A felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők számára mindig is ideális opciónak számítottak és számítanak az OKJ-rendszerű tanfolyamok, melyek gyorsan adnak piacképes végzettséget. Bár a képzések rendszere épp mostanában változott meg, továbbra is számos lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére. Ennek egyik ékes példája a munkavédelmi technikus képzés.

 

A felnőttképzés világa

 

Ahogy a mondás is tartja: „A jó pap holtig tanul”. Még ha nem is ennyire sarkítva, de az állítás mindenképpen igaz, hiszen életünk során szervezetten, vagy ad hoc módon, de folyamatosan tanulunk. Hajlamosak vagyunk azonban azt gondolni, hogy a szervezett keretek közötti oktatás/tanulás csak arra az 1-2 évtizedre korlátozódik, míg iskoláinkat elvégezzük. Ez azonban kifejezetten téves megállapítás, hiszen a felnőttképzés mára egy kifejezetten népszerű opcióvá vált. 

 

Az OKJ és egyéb más rendszerű nappali, vagy akár munka mellett is végezhető esti képzések jutányos árakon és viszonylag rövid időn belül adnak jól hasznosítható végzettségeket, melyek segítségével könnyebb elhelyezkednünk a munkaerőpiacon, vagy akár munkavállalóként feljebb lépnünk a ranglétrán. Az oktatási paletta óriási és rendkívül sokrétű, a közös pont pedig mindenképpen a piacképes tudás/végzettség. Nem is kérdés, hogy a munkavédelmi technikus képzés is ebbe a kategóriába sorolható.

 

A munkavégzés biztonsága munkáltató és munkavállaló közös érdeke

 

Képzési kisokos, avagy kinek és miért?

 

A munkavédelmi technikus képzés során a résztvevők a nemzetgazdaság valamennyi ágazatában alkalmazható kompetenciákat sajátíthatnak el a munkahelyi egészség, biztonság és a munkavédelem területén. A munkavégzéshez kapcsolódó biztonsági és életvédelmi tevékenységeket és szabályozásokat minden munkáltatónak szükséges betartania és betartatnia a saját és dolgozói biztonsága érdekében. Így tehát szinte evidens, hogy egy munkavédelmi technikus sosem marad munka nélkül, hiszen ágazattól és cégprofiltól függetlenül szükség van szakmai tudására.

 

De mire is lesz tulajdonképpen „felhatalmazva” képesítése által egy munkavédelmi szakember. A teljesség igénye nélkül, néhány kulcskompetencia:

 

  • A munkavégzéssel összefüggő balesetek, megbetegedések megelőzése, a munkáltatókkal és más szakemberekkel szorosan együttműködve

  • Segítség a cégek munkavédelmi stratégiájának kialakításában (szabályok, intézkedések stb.)

  • Munkáltatói és munkavállalói jogok és kötelezettségek ismertetése a munkavédelemhez kapcsolódóan

  • Veszélyforrások feltárása és értékelése

 

A rövid felsorolásból is látszik, hogy egy sokrétű és izgalmas szakmát tudhat magáénak mindenki, aki a munkavédelmi technikus képzést választja. A jelentkezéshez pedig különösebb előzetes tudás sem szükséges, elegendő egy meglévő érettségi vizsga, illetve egy előzetes orvosi alkalmassági és indulhat is a képzés. Legyen tehát mások munkahelyi biztonsága a mi hivatásunk!