2023 Veszprém éve lesz

Veszprém-Balaton lesz az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa 2023-ban. A program szervezői most pályázatokat hirdetnek és önkéntes toborzást is tartanak.  

Civil szervezetektől kezdve önkormányzatokon át mindenkit várnak, aki csatlakozni szeretne a projekthez. A kulturális programok egy részét már bőven szervezik, de várják még a lelkes környékbelieket is, hogy a lehető legszínesebb programmal rukkolhassanak elő 2023-ban. 
 
A szervezők fontosnak tartják, hogy a programok bárki számára látogathatók legyenek, emellett valamilyen formában zöld legyen a teljes programkínálat. 
 
Veszprém, 2023 kulturális fővárosa
Veszprém, 2023 kulturális fővárosa
 
– Közösségi támogatási programunk segítségével bárki megvalósíthatja a saját EKF-programját. Irodánk úgynevezett kis léptékű közösségi támogatásokra ír ki pályázatot, várhatóan 2021 elején – nyilatkozta Jelinkó Mónika, az egyik vezető Veszprém város honlapja szerint. 
 
Mivel a címet nem egy város, hanem gyakorlatilag egy régió kapta, nemcsak a megyeszékhelyről várják a jelentkezők pályázatait és ötleteit, hanem a környező településekről is. Emellett önkéntesek bevonódását is szívesen veszik. 
 
A Európa Kulturális Fővárosa címet az EU ítéli oda a pályázók közül egy kiválasztottnak, ez a város pedig egy évig viselheti azt. Az adott évet megelőzően a város támogatások tömkelegét kapja, hogy kulturális életébe fektesse. Az elnyert évben prezentálhatja az újításokat és a helyi folklórt egyaránt. 2010-ben már volt egy magyar város birtokában a cím, Pécsen számos felújítás és beruházás, többek közt a Zsolnay Negyed kulturális központjának felhúzása is az EKF keretén belül valósult meg.  
 
 
M. A. 
Fotó: veszpreminfo.hu