Veszprém megyében háromszorosára nőtt az elektromos autókba töltött villamos energia

Egy év alatt csaknem 130 százalékkal több energiát töltöttek fel az autóvezetők 2022 első negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Ráadásul 29 százalékkal nőtt a töltőberendezések számai.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közreadott adataiból kiderül, hogy 2022 első negyedévében országosan 1912 darab nyilvánosan elérhető, engedélyköteles töltőberendezés található, melyeken 3832 csatlakozó található, amivel fel tudják tölteni elektromos autóikat a sofőrök.
 
Egyre többen töltik az autóikat nyilvános töltőállomáson
 
Országosan minden megyében emelkedett a vizsgált időszakban a nyilvános töltők száma, de kiugró értéknek számít, hogy Békés megyében 83,3 százalékkal, Hajdú-Bihar megyében 52,1 százalékkal, Pest megyében pedig 46,7 százalékkal több elektromos töltő üzemelt, mint egy évvel korábban.
 
Nemcsak az elektromos töltők, hanem a zöld rendszámmal rendelkező autók száma csaknem 60 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A Belügyminisztérium jelenleg 47 859 zöld rendszámú gépkocsit, és 24 795 tisztán elektromos gépkocsit tart nyilván.
 
A töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen emelkedett az előző évi adatokhoz képest. Az első negyedévben 4207 megawattórányi (MWh) áramot töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, ez csaknem 130 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 11,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma 159 041-ről 375 625-re nőtt egy év alatt.
 
Komárom-Esztergom megyében több mint megnégyszereződött az elektromos autókba töltött villamos energia, Tolna, Veszprém, Zala, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint háromszorosára nőtt. A legkisebb mértékben Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a töltésre fordított energia mennyisége.
 
A nyilvános töltőállomásokon elfogyasztott energiamennyiség 61,8 százalékát Budapesten és Pest megyében használták fel, a többi megye részaránya egyenként kisebb mint 5 százalék.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk