Veszprém megyében 1,3 milliárdból újulnak meg a templomok

A magyar templomfelújítási program keretén belül országszerte megújítják a templomokat, Veszprém megyében kilencvenhatot renoválnak majd 1,3 milliárd forintból, jelentette be Ajkán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Elmondása szerint a templomfelújítások hozzájárulnak a gazdaság újraindításához is. 

A magyar templomfelújítási program a gazdaság újraindításához is hozzájárul, hiszen a térségek és városok is megújulnak egy-egy renoválás következtében Soltész szerint. Az államtitkár részletezése szerint a programban összesen 1800 templom újul meg, melyek közül 1400 magyarországi. A támogatásból 400 határon túli magyar lakta településeken álló templom, zsinagóga is részesülhet.  

 

Soltész Miklós

Soltész Miklós


 
Veszprém megyében is szépülnek majd isten házai, összesen 96 templom újul meg 1,3 milliárd forintból a térségben. Mint Soltész Miklós kiemelte, fontos, hogy az ígéretek valóra váljanak, mint például az ősszel megépítendő katolikus óvoda és a már megvalósult iskolai fejlesztés esetében. 
 
Tapolcán és térségében 22 templom újul meg, erre 303 millió forint jut a teljes keretből. Ezt Fenyvesi Zoltán, a térség képviselője üdvözölte. Pápán 33 templom újul meg 487 millió forintól, Kovács Zoltán, Pápa és térsége országgyűlési képviselője elmondta, hogy ezen felül 8 keresztet is renoválnak majd, egyenként 650 ezer forintból. Ovádi Péter, Veszprém és térsége fideszes országgyűlési képviselője megemlítette, hogy itt 142 millió forint értékben újulnak meg templomok. 

 

M.A.
Forrás és fotó: mti/Vasvári Tamás