Tapolcai gyárában fejleszt a Rockwool

Termékei energiahatékonyságának fejlesztését tervezi a Rockwool csoport, amely tapolcai gyárában száz százalékban újrahasznosítható kőzetgyapot szigetelőanyagokat állít elő.

Bányai Kornél, a Rockwool Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a termék, valamint a gyártási technológia fejlesztése révén mintegy negyven százalékkal nőhet a következő időszakban termékeik energiahatékonysága. A tapolcai gyárban a helyben bányászott bazaltot használják alapanyagként, ennek átalakításával hoznak létre természetes szigetelőanyagot, amelyek használatával a cégvezető ismertetése szerint 128-szor annyi energia és 162-szer annyi szén-dioxid takarítható meg, mint amennyi a termékek előállításához szükséges. A tervek szerint az energiahatékonyság a tervezett fejlesztésekkel további mintegy 40 százalékkal nőhet.

 

Tapolcai gyárában fejleszt a Rockwool

 

A tapolcai üzem termékei közé tartozik a kétrétegű, az inhomogén, a lapostető- és a homlokzati hőszigetelő, amelyek alkalmazásával keményebbek és ellenállóbbak lesznek az építési felületek. Bányai Kornél hozzátette, hogy a kőzetgyapot akár ezer Celsius fok feletti hőnek is ellenáll, nem éghető, tűz esetén hő hatására nem fejleszt füstöt. A Rockwool a dán építész H. J. Henriksen és V. Kähler tetőcserépgyártó családi vállalkozásaként indult 1937-ben, jelenleg a vállalatcsoport 39 országában 45 gyáregységet működtet 11 ezer alkalmazottal. Termékeit Európa, Ázsia és Észak-Amerika több mint száz országában értékesíti. Magyarországon 1994 óta van jelen a cég, kezdetben a kőzetgyapot termékek bevezetését, importját és forgalmazását végezte, majd a gógánfai gyár megvásárlásával létrehozták a közép-európai régió egyik legjelentősebb kőzetgyapot-gyárát. 1999-től megkezdődött a lépésálló építészeti termékek gyártása, 2002-től a homlokzatok szigetelésére szolgáló, vakolható kőzetgyapot lemezeket és lamellákat állítanak elő. 2003-ban a gyár ISO 9001-es minősítést kapott, és még ugyanebben az évben megvásárolták a tapolcai gyárat.