Öskün napelemparkot avattak

Öskü és Várpalota között 20 hektáros területen 10 megawatt teljesítményű napelemparkot hoztak létre.

A napelempark előkészületi munkálatai már 2017-ben elkezdődtek, de 2021 februárjában az alapkőletételt követően kezdték meg a beruházást. Az akkori eseményen Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetségének elnöke, aki egyben a beruházó Greentechnic Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az ösküi napelempark 25 éven át csaknem 5500 háztartás energiaszükségletét fogja ellátni.
 
A beruházással 2021 októberében készültek el, melynek ünnepélyes átadásán jelen volt Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Beszédében kiemelte a kormány célját, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátás nélkül történjen.
 
A napelempark felavatása
 
Hozzátette még, hogy hazánkban 2300 megawatt az összes naperőmű-kapacitás, ami több mint a paksi atomerőmű kapacitása. A cél, hogy megháromszorozzák 2030-ra ezt az értéket.
 
A kormány év végére 200 milliárd forint összegű napelemes pályázatot hirdet annak érdekében, hogy minél több otthonban elérhetővé váljanak a napelemes rendszerek.
 
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a következő évtizedben a kormány meghatszorozná a naperőművek kapacitását.
 
Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a beruházás által befolyt iparűzési adónak jelentősége van a település szempontjából.
 
Az ösküi napelempark összteljesítménye több mint 100 MW.
 
BG
Forrás: MTI, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
Képek: MTI/Vasvári Tamás