MűvészVölgy Kúria nyitotta meg kapuit Kapolcson

A koronavírus-járvány miatt elmaradt Művészetek Völgye helyett nyitották meg a 320 millió forintból kialakított MűvészVölgy Kúriát Kapcsolon.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa úgy fogalmazott: Veszprémmel és a Balatonnal együtt Kapolcs is Európa kulturális fővárosa lesz. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese kiemelte: a MűvészVölgy Kúria kialakítása a hagyományt és innovációt ötvözi és elősegíti, hogy a jövőben még többen jöjjenek Kapolcsra. Közölte: adataik szerint minden eddiginél többen nyaraltak idén a Balatonnál, a három nyári hónapban a magyarok tízmillió vendégéjszakát töltöttek el belföldön. Veszprém megyében szeptemberre is több mint húszezer belföldi vendég foglalása látszik, a legtöbb Balatonfüreden - mondta.
 
muveszvolgy-kuria2
 
Márvány Péter, Kapolcs független polgármestere a megújított épületet bemutatva elmondta: az ingatlan az 1920-as évekig a Kuthy-családé volt, majd államosították és évtizedeken át téeszirodaként funkcionált. A rendszerváltás után falu önkormányzatának birtokába került a leromlott állapotú épület, melynek a Művészetek Völgye programjain pincéjét, földszintjét és padlását is használták. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a felújítással az épület Kapolcs turisztikai központjává válhat. A MűvészVölgy Kúria a kapolcsi önkormányzat, az MTÜ és az OXO Properties Nonprofit Kft. konzorciuma beruházásában jött létre. Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója örömét fejezte ki, hogy a megújult épületben egész évben tudnak irodalmi, zenei és más kulturális programokat, filmvetítéseket rendezni. Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt programok helyett négy völgyhétvégén várják a közönséget szeptember 3-6., 11-13. és 25-27. valamint október 2-4. között Kapolcson.
 
MTI/T.D.