Megtartották a nagy jelentőségű veszprémi időközi választást

A 2015-ös veszprémi időközi választást (időközi országgyűlési képviselő-választás Veszprém megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében) 2015. február 22-én tartották meg, miután a 2014-es választáson mandátumot szerzett Navracsics Tibor EU-biztosi kinevezése miatt 2014. október 30-i hatállyal lemondott képviselőségéről.

A veszprémi időközi választások eredménye 98%-os feldolgozottságnál(az első négy jelölt):

 Kész Zoltán (független)              42.66
 Némedi Lajos (Fidesz-KDNP)      33.64
 Varga-Damm Andrea (Jobbik)    14.14
 Gertsmár Ferenc (LMP)                 4.57

Kész Zoltán győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz újra kétharmados többsége az Országgyűlésben, akkor sem, ha a Veszprém megyei 3-as számú választókerületi mandátumot sikerül megtartaniuk az április 12-ei tapolcai időközi választáson.

 

 

Kész Zoltán, független jelölt nyerte a veszprémi választást

 \"Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek\" - fogalmazott a veszprémi választás győztese

A feldolgozottság azért állt meg 98,91 százaléknál, mert az eredmény megállapításához meg kell várni a külképviseleteken leadott voksokat is. A szavazás befejezése után az egyik előre kijelölt szavazókörben nem számolták össze a voksokat, azok közé keverik majd be a hazaérkező külképviseleti szavazatokat. Ezt követően tudják megállapítani előbb a szavazóköri, majd az országgyűlési egyéni választókerületi eredményt.

 

MTI/MCOnet