Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyákat fog gyártani a péti Nitrogénművek

Néhány éven belül fokozatos zöldítésbe kezd a péti Nitrogénművek Zrt. A vállalat megvalósíthatósági tanulmányba fogott a "zöld" ammónia magyarországi bevezetéséről, amivel lecsökkentheti ökológiai lábnyomát. 

A Nitrogénművek szorosan együttműködik az Európai Beruházási és Fejlesztési Bankkal (EBRD) annak érdekében, hogy növeljék a péti ammónia-előállítás hatékonyságát, valamint azt, hogyan tudják megújuló energiák felhasználásával a "zöld ammónia" előállítását a gyártási folyamatokba bevezetni.
 
Jelentősen lecsökkenhet a szén-dioxid kibocsátása a cégnek
 
Az új technológiai eljárás miatt a műtrágyagyártáshoz használt ammónia előállításával évente közel 100 ezer tonnával csökkenthetik szén-dioxid kibocsátásukat és 10 százalékkal kevesebb energiát használnak majd a gyártáshoz.
 
Bige Zoltán, a Nitrogénművek stratégiai igazgatója elmondta, hogy a vállalat fő termékéhez, a pétisó gyártása során fogják a „zöld” ammóniát felhasználni.
 
A tervek szerint a Nitrogénműveknek fontos szerepe lesz a hidrogénstratégia megvalósításában. A környezetbarát zöld hidrogén előállításával jelentősen lecsökken a szén-dioxid kibocsátásuk, mint a korábbi eljárásban.
A stratégiai igazgató elmondta:
 
"A tervezett beruházás része egy 200 megawatt csúcsteljesítményű napelem- és egy 45 megawatt csúcsteljesítményű szélerőmű-park, az optimális energiafelhasználást biztosító 400 megawattóra tárolókapacitással együtt. A megtermelt 36 ezer tonna környezetbarát, vagyis zöld ammóniából 100 ezer tonna pétisó gyártható, ami a jelenlegi 1,4 millió tonnás éves gyártói kapacitást egészítené ki."
 
A tanulmány készítésével együtt a gyár lépéseket fog tenni a zöldítés útján. Várhatóan 2022-ben felépül a Nitrogénművek ammónia lefejtője, ami lehetővé teszi a meglévő műtrágyagyártó kapacitásának teljes kihasználását, továbbá azt, hogy nagyobb mennyiségben fogadjanak és használjanak széndioxid kibocsátással gyártott ammóniát.
 
BG
Forrás: MTI, AgrárUnió
A képek illusztrációk