Európai Öntészeti Akadémiát adtak át Ajkán

Átadásra került Ajkán a Le Lélier cég Európai Öntészeti Akadémiája, ahol a résztvevők kitanulhatják az öntő szakmát vagy tökéletesíthetik ismereteiket- jelentette be Skobrák Tibor, a cégcsoport kelet-közép-európai igazgatója.

100 millió forintból újult meg és bővült a közel 500 négyzetméteres, alumínium öntészet oktatására létrehozott tanműhely- mondta el Skobrák Tibor.
 
Fontos lesz a gyakorlati képzés a szakemberek képzése során

David Guffroy, a Le Bélier csoport vezérigazgatója szerint a képzésben résztvevő munkavállalók kompetenciája nő, ami része a cég stratégiai céljainak.
 
Fábián Gábor gyárigazgató elmondta, hogy a beruházás 3 hónap alatt készült el. Hozzátette még, hogy a szakemberek képzése során kiemelt szerepe lesz a gyakorlati oktatásnak.
 
Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja felhívta rá a figyelmet, hogy a szakképzés célja, hogy a diákok versenyképes tudást szerezzenek. Jelenleg közel 4 ezer diák tanul a szakképzési centrumban.
 
Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere elmondta, hogy a magyar GDP 2%-át Ajka állította elő 2 évvel ezelőtt, ami sajnos a járványhelyzet miatt lecsökkent. A város ipari termelése 2016 és 2018 között 7-8 %-kal nőtt, a termelékenysége pedig 3-4 százalékkal.
 
A Le Bélier francia cégcsoporthoz tartozó Le Bélier Magyarország Formaöntöde Zrt. terméktervezéssel, szerszámgyártással, prototípusok öntésével, megmunkált öntvények gyártásával foglalkozik. 2019-ben az árbevétele 46 milliárd forint volt és 1,38 milliárd forint adózott eredményt ért el.
 
Az ajkai gyáron kívül még Szolnokon és Mohácson vannak telephelyei a Le Bélier csoportnak. Hazánkon kívül a Vajdaságban, Franciaországban, Kínában és Mexikóban vannak telephelyei. A cégcsoport 2020 évi eredmény 45 millió Ft volt, az árbevétele 300 millió euró és 3200 főt foglalkoztatott.
 
Legfontosabb partnerei Continental, a ZF, a Renault, a Bosch, és a Benteler.
 
 
BG
Forrás: MTI