Épül a "szakipark" iparospark Veszprémben

A 2022/2023-as tanévre készülhet el a veszprémi iparospark szakmunkásképzője, amelybe első körben 22 diák, később még ötven jelentkezhet majd egész Veszprém megyéből. Több olyan szakot is indítanak, amelyből hiány van a régióban.  

A veszprémi iparospark alapkövét már letették, 8,8 milliárd forintba kerül majd a beruházás, melyet a Modern Városok Program keretében valósítanak meg a megyeszékhelyen. 1500 négyzetméteres oktatócsarnokot építenek, a tervek szerint 2022 júniusában adják át a teles épületet. A program keretén belül új oktatási épületet és két tanműhelyt újítanak még fel a Jendrassik-Venesz Technikumban is. Egy logisztikai központot és irodákat is kialakítanak a területen. 


Az iparospark egy szakmunkásképző lesz, amelyben jövőre szerszámkészítőket, lakatosokat, esztergályosokat képeznek, később pedig további szakokat is fognak indítani. A legmodernebb eszközök várják majd a diákokat a Házgyári úton épülő szakipari ágazati képzőközpontba. 

 

jendrassik_szakkepzo

A Jendrassik-Venesz Technikum új tervei


Az iparospark pontot tehet a munkaerőhiány problémájának végére. Porga Gyula polgármester szerint használható tudást szerezhetnek majd itt a tanulók, mások mellett öt helyi vállalkozó bevonásával valósul majd meg az oktatás, amely a modern kor kihívásaiban is segíti a tanulókat a szakma alapjainak elsajátítása mellett. Életpálya modellt kaphatnak az iskolások, a jövő szakemberei.  


Duális szakképzésben részesülnek majd itt a diákok, CNC-marástól kezdve gépi forgácsoló szakmán át a szerszám- és készülékgyártóig sok mindennek kitanulhatnak itt. Kezdetben egy évfolyam indul, de később ezt bővítik majd. A vállalatokkal egyeztetve olyan képzéseket és oktatási folyamatokat indítanak, amilyen szakemberekre az iparnak és a gazdasági szereplőknek jelenleg szükségük van, így naprakész szakmabelieket nevelhet majd ki az iskola. 

 


M. A.  
Forrás és fotók: veszpremtv.hu