„Egészséges Tapolca egészséges Gazdaság” projekt a végéhez közeledik

A nemzetközi együttműködésben megvalósult projekt során a helyi termelők élelmiszereit, a helyben fogyasztás népszerűsítették, ezzel fellendítve a helyi gazdaságot. A projekt keretében több résztevekénység valósult meg, többek között megújult a Tapolcai Piac és Vásárcsarnok, valamint a helyi óvodások betekintést nyerhettek egy-egy termék elkészítésébe. A projekt nemzetközi partnere a norvégiai Lillehammer Város Önkormányzata és Egyeteme.

A Tapolcai Piac és Vásárcsarnok épülete kívül-belül megújult, többek között energetikai korszerűsítés valósult meg, új vizesblokkokat alakítottak ki, és akadálymentesítették. A helyi termelők és vásárlók "egymásra találását" számos program elősegítette: kézműves termékvásár, mag- és palántabörze, jótékonyság közösség főzés és nyugdíjas egészségnap biztosította a találkozási lehetőséget. A Gasztro-Randi szakmai eseményen a helyi termelők a Tapolcai-medencében működő vendéglátókkal, szálláshelyekkel, kiskereskedelmi üzletekkel találkozhattak.

 

Az „Egészséges Tapolca egészséges Gazdaság” projekt keretében megújult a Tapolcai Piac és Vásárcsarnok épülete - forrás: veol.hu

Az „Egészséges Tapolca egészséges Gazdaság” projekt keretében megújult a Tapolcai Piac és Vásárcsarnok épülete

 

Két tapolcai, egy gyulakeszi és a badacsonytomaji óvodások olyan programokon vehettek részt, amiből megismerték, hogyan kerül az étel a tányérjukra, miközben népszerűsítették az egészséges táplálkozást és az óvodai konyhakertek megújítását. A projekt további kiemelt célja a helyi lakossági szemléletformálás, így több olyan program volt, amibe bevonták a lakosságot is. A Batsányi János Gimnázium diákjai vállalkozói tréning program keretében új helyi kézműves termékötletet találtak ki, majd a Tapolcai Piac és Vásárcsarnokban szervezett piacnapon értékesíthették is azokat. A vállalkozóvá válást segítette a Vállalkozói tanácsadói központ létrehozása is, ahol minden kérdésre választ kaphat az, aki vállalkozást alapítana és működtetne. Az „Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” című projektzáró konferenciájára 2017.április 27-én kerül sor.

 

/T.D.