Milyen asztali lámpát válasszunk tanuláshoz?

Az asztali lámpa kivétel nélkül helyet kap minden lakásban, hiszen tanuláshoz, olvasáshoz, munkához, vagy számítógépezéshez nélkülözhetetlen annak használata. De mégis milyen típus mellett érdemes letenni a voksot? Van valami, amire különösen ajánlott figyelni akkor, ha internetezés mellé keressük az ideális fényforrást? Legyen elég a funkció, vagy design terén is megéri szabadon engedni a fantáziánkat?

Az elter.hu szakemberei szerint is olyan széles asztali lámpa választék áll ma már rendelkezésünkre, hogy a tetszetős megjelenésről sem kell lemondani, hiszen a praktikum mellett ez is lényeges. Az asztali lámpa hatással van arra, milyen hangulat fogad bennünket a helyiségbe lépve, ezért ajánlott a választáskor körültekintőnek lenni.

 

Csiptetős vagy álló?

Alapvetően csíptetős és álló típusú asztali lámpa választékkal találkozhatunk az üzletekben. A csíptetős kiválóan alkalmas olyan helyekre, ahol nem férne el az álló típus. Bár ezek a fajták is képesek nagy fényt adni, és alkalmasak olvasáshoz, de tanulás mellé hasznos, ha rendelkezésre áll az íróasztalon, dolgozószobában egyéb asztali lámpa is. Kifejezetten trendinek számítanak mostanság azok a darabok, melyek hosszú, állítható karral rendelkeznek. A klasszikus megjelenéssel bíró, tipikusan gyerekszobába, fiatalos lakásokba ajánlott típusok több színben kaphatóak, így mindenki megtalálhatja azt a színvilágot, mely leginkább passzol a lakberendezési irányzatához.

 

Klasszikus árnyalatok kontra élénk színek

Elsősorban otthoni munkakörnyezetbe, dolgozószobába ajánlottak azok az asztali lámpa típusok, melyek a klasszikus irányzat képviselői. Az ezüstös, fémes színek, a fekete vagy a fehér kiválóan megállják a helyüket akár akkor is, ha ügyfél, üzleti partner érkezne. A diákok, fiatalok körében sokkal inkább a színes, állítható karos megoldások népszerűek. Ezeket gyakran olyan élénk színekben is beszerezhetjük, mint a sárga, a mélykék, vagy a szintén dinamikusságot képviselő piros.

 

Számítógép, internet mellé

Az asztali lámpa akkor is szükséges, ha csak a számítógépet használjuk, hiszen este az erős fénykontraszt nagyon fáraszthatja a szemet. Az asztali lámpa mellett az is lényeges, hogy a helyiségben más fényforrást is alkalmazzunk, mintegy alapvilágításként. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a képernyő melletti tanuláshoz és munkához nélkülözhetetlen a megfelelő szögben beeső fény. Az ablakfrontra merőlegesen célszerű elhelyezni az asztalt és a monitort, az ablakon bejövő fény pedig kiválóan szűrhető szalagfüggönnyel és reluxával. Borongós időben vagy télen nem érdemes túl sokat várni a benti világítás felkapcsolásával, ugyanis a „vakoskodással” látásunk épségét is kockáztathatjuk. A képernyő tükröződésének elkerülése végett ügyeljünk a helyiségben megtalálható asztali lámpa illetve állólámpa helyének körültekintő megválasztására.

 

Funkció és design egyben

Az íróasztal melletti munkával, tanulással általában nagyon sok idő el szokott menni, így nagyon nem mindegy, hogy ehhez milyen környezet áll rendelkezésünkre. Nem csak a praktikus bútorokra és a kényelemre érdemes azonban ügyelni, hanem arra is, hogy a világítás célját szolgáló asztali lámpa milyen stílust képvisel. Ha olyan darabot választunk, amely maximálisan elnyeri tetszésünket, úgy valószínűleg szívesebben ülünk majd neki azoknak a teendőknek is, amelyeket talán legszívesebben kihagynánk a napirendből. Az asztali lámpára és általánosságban véve minden világítótestre igaz az, hogy jelentősen befolyásolják egy-egy helyiségben a hangulatot, főleg felkapcsolt állapotban. A praktikum és az árak mellett tehát mindenképpen ajánlott a design-ra is figyelmet fordítani a választásnál.