Veszprém

Korábbi iskola belső falaira festettek az EKF 2023 keretében

Korábbi iskola belső falaira festettek az EKF 2023 keretében

Évtizedek óta üresen álló egykori iskola belső falaira festettek 12 építészeti grafikát Veszprémben. A nemzetközi fiatal építészcsoport a használaton kívüli épületek hasznosítására hívja fel kiállításával a figyelmet a város Európa Kulturális Fővárosa pályázatához csatlakozva.

Az egykor Iparostanodaként majd a második világháború után ének- zenei általános iskolaként működő épület, amely 30 esztendőn keresztül üresen állt, 12 építésziroda alkotóinak grafikáit mutatja be termeinek falain. A kiállítás az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait vizsgálja különféle megközelítésben nyolc nemzetközi és négy magyar építésziroda alkotóinak tolmácsolásában, akik a digitális és a kézi technikát ötvözve készítették el a festményeket. A magyarok mellett brit, amerikai, olasz, spanyol és ukrán építészek munkái láthatók a falakon.

 

Korábbi iskola belső falaira festettek az EKF 2023 keretében

A 12 Fal című építészeti performansz és kiállítás Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatához tartozik


Az egykori iskolaépület, mind a vele szemközti Petőfi Színház megújul a közeljövőben, a rekonstrukció keretében a volt általános iskola a teátrum irodáinak ad majd helyet. Porga Gyula, Veszprém polgármestere azt mondta, hogy a legtöbb veszprémi érzelmileg kötődik az épülethez, ezért sok érdeklődőre számítanak. A város Debrecen és Győr mellett versenyzik az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért. A pályázat egyik célkitűzése az, hogy a gazdag múlt és a jelen illeszkedési pontjait feltárja. A kiállítás is éppen azt mutatja be, hogy Medgyaszay István szellemisége mit jelenthet a mai embernek - tette hozzá. A kiállítás november 30-ig ingyenesen látogatható. 

 

MTI/T.D.