Veszprém

Franciaórát tartott Medgyessy Péter

Franciaórát tartott Medgyessy Péter
Medgyessy Péter szerint hazánk sikerességének egyik feltétele, hogy idegen nyelveket beszéljenek az emberek.
A miniszterelnök erről azután nyilatkozott, hogy franciaórát tartott a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nyelvtudás csak a minimum, szakmára is szükség van. Magyarország csak akkor lehet eredményes, ha mind a kettőt elsajátítja - tette hozzá a miniszterelnök. Medgyessy Péter szerint a kormány dolga, hogy megfelelően segítse a nyelvtanulást, ezért térítik meg a sikeres vizsgák díjait.

- Elsősorban a fiataloknak lehet nagy esélyt adni. Ezért kezdtük el azt a rendszert, ami megtéríti a sikeres nyelvvizsga díját. Egyre többen fognak ezzel élni, és egyre többen tudnak vele élni. Én örülök annak, hogy van néhány olyan város és néhány olyan kerület a fővárosban, ahol elkezdték kifejezetten segíteni azt, hogy egy felszínes, de azért mégis minimális nyelvismeretet megszerezzenek azok, akik nap mint nap egyre több külföldivel fognak találkozni, és a megnyíló európai pályázatok, a különböző ösztöndíjak mind-mind lehetővé teszik azt, hogy a nyelveket megtanulják – mondta Medgyessy Péter.

A világnyelv veszprémi roadshowján az oktatási miniszter közölte, hogy a 2003-2004-es tanévtől a végzős középiskolásoknak a minisztérium visszatéríti a sikeres C típusú nyelvvizsga díját. A beérkezett pályázatok alapján több mint 9 ezer tanuló mintegy 90 millió forint értékben nyújtotta be igényét a vizsgadíjak visszafizetésére.

2005-től pedig, amikor az új kétszintű érettségi rendszer szerint teszik le az érettségit, ettől kezdve a közoktatásban ingyenesen megszerezhető lesz a nyelvvizsga - mondta Magyar Bálint.

Forrás: (www.veszprem.hu)