Édesen csábító élvezet

Bár az utóbbi években a fagylaltpultok és gépek minősége is nagyon jó, ezért nincs probléma a fagyival, nyáron mégis fokozottan felügyeli az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelmi felügyelőség is a jeges édességet.
Alig tudunk úgy végigmenni a belvárosban vagy a Balaton-parton, hogy ne látnánk lépten-nyomon csábító fagylaltkülönlegességeket kínáló pultokat.

A szakemberek figyelmeztetnek, nem csak az alakunkra veszélyes a túlzott nassolás, de ilyenkor, forró nyáridőben fokozottan fennáll a mérgezés, a fertőzés veszélye is e kényes termékek esetében, hiszen a baktériumok a nem szakszerűen kezelt tojásban és a tejben gyorsan szaporodnak.

A modern technikának hála, az utóbbi években nem akadt gond a fagyival, a nyáron azonban számíthatnak a cukrászdák, fagylaltozók a fokozottabb vizsgálatra. Dreska Erzsébet közegészségügyi felügyelő elmondta: elsősorban az alapanyagokat, a hőmérsékletet és a készítési eljárást kísérik figyelemmel.

A gyártó által vezetett fagylaltkönyvben rögzíteni kell még a készítés időpontját is. A porból készült fagyikhoz ivóvíz minőségű vizet kell használni, mínusz 8-14 Celsius-fok között árusítható, 72 óráig tartható el. Hasonló szabályok vonatkoznak a főzött fagyira is, de a közismert nevén „csavaros“ fagyi lé alapanyagát 12 órán belül fel kell használni. Gyakori a jégkrémüzemek által előállított mélyhűtött fagylalt is, ez három hónapig tartható el mínusz 18 fokon, de amikor a pultba kerül, csak három napig fogyasztható. Dreska Erzsébet elmondta azt is: célzott mintavételezés folyik a cukrászsütemények, fagylaltok, hidegkonyhai készítmények körében, a mintákat mikrobiológiai vizsgálatnak vetik alá, s még nem volt kifogásolt termék.

(Forrás:www.veszprem.hu/vvirtual)