Veszprém

A dugattyús kompresszor népszerű eszköz a barkácsolók körében

A dugattyús kompresszor népszerű eszköz a barkácsolók körében

Egyre többen fedezik fel a lehetőségeket, amelyeket a dugattyús kompresszor biztosít a barkácsolás során. Az elterjedésük oka igencsak egyszerű: az általuk előállított sűrített levegő sokféle barkácsfeladat során hasznosnak bizonyul, ráadásul ma már ezek az eszközök kedvező áron érhetők el.

A dugattyús kompresszorok szerkezeti felépítése nem igazán változott az utóbbi évtizedekben, a készülékek ára azonban jelentősen csökkent. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a gyártási folyamatok egyszerűbbé és hatékonyabbá váltak, ráadásul megjelentek azok a minőségtelen készülékek is, amelyek a neves gyártókat rákényszerítették arra, hogy az olcsóbb árkategóriára is figyelmet fordítsanak.

 

A dugattyús kompresszorok képesek kiszolgálni a legkülönfélébb felhasználói igényeket, legyen szó akár hobbiszintű műhelymunkáról vagy ipari folyamatokról. Univerzális megoldásnak tekintjük őket, amelyek akár évtizedeken keresztül ellátják a feladatukat.

 

Érdemes alaposabban megismerni a szerkezeti felépítésüket és tulajdonságaikat annak érdekében, hogy a számunkra leginkább megfelelő készüléket választhassuk ki. A btkkft.hu munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy a dugattyús kompresszor csupán az egyik népszerű típus; a piacon jelen van az úgynevezett csavarkompresszor is, amely hasonlóképpen keresett és népszerű berendezés. Érdemes számba venni a két típus közötti különbségeket, hiszen csak ezek ismeretében hozhatunk jó döntést. Érdemes tudni, hogy a dugattyús kompresszor és a csavarkompresszor is saját légtartállyal rendelkezik, hasonlóképpen alkalmas a sűrített levegő előállítására, néhány alapvető különbség azonban felfedezhető.

 

A legalapvetőbb különbséget a szerkezeti felépítésük jelenti. A dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegőt egy klasszikus dugattyús szerkezet biztosítja; a hengerben mozgó dugattyú végzi a sűrített levegő előállítását, illetve azt a légtartályba juttatja. A csavarkompresszorok szerkezeti felépítése ennél is puritánabb, ha lehet így fogalmazni; esetükben a sűrített levegő előállításáért két darab, egymással szemközt elhelyezett ellentétes forgásiránnyal rendelkező csavar felelős.

 

A dugattyús kompresszorokok rendelkeznek néhány olyan tulajdonsággal, ami a csavarkompresszorokról nem mondható el, ezért speciális igények esetén rendszerint rájuk esik a választás. Mivel egyes típusai hálózati áramellátás nélkül is használhatók, ezért remek szolgálatot tehetnek olyan esetben, ha a lakossági áramszolgáltatástól távoleső helyen kell kompresszort alkalmaznunk.

 

A másik nagy előnyük a vegytisztaságú levegő előállításának lehetőségében rejlik; persze nem szabad elfelejteni, hogy nem minden dugattyús kompresszor képes erre. A vegytiszta levegőt előállító dugattyús kompresszorok teflonréteggel rendelkeznek, amely hatékony védelmet jelent a súrlódás által keletkezett hőtermeléssel szemben. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az ilyen készülékek terhelhetősége rendszerint alacsonyabb.

 

A szakértők gyakran elmondják, hogy akármelyik típus mellett döntünk, az alapvető minőségi szempontokat nem szabad szem elől téveszteni. A neves gyártók termékei kivétel nélkül megbízható megoldást jelentenek, a távolkeletről származó márkajelzés nélküli gépektől azonban érdemes óvakodnunk. Ezek esetében nem bízhatunk sem a gyártói garanciában, sem a márkaszerviz segítségében. Válasszunk inkább a megbízható készülékek közül!