Veszprém

27,4 milliárd forintos főösszegű Veszprém költségvetése

27,4 milliárd forintos főösszegű Veszprém költségvetése

Veszprém közgyűlése 27,4 milliárd forintos főösszeggel fogadta el a város költségvetését. Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: a város történetében először magasabb a költségvetésben a fejlesztések aránya (52 százalék), mint a működésre fordított összeg (48 százalék). 

A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy a működési kiadások közt megjelenik a januártól az önkormányzat saját cégével ellátott helyi tömegközlekedésre fordított 835 millió forint, valamint a decemberben elnyert 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program előkészületeinek költsége is. Porga Gyula kiemelte: rég nem látott egységet teremtett a pályázat a városban, és ezekre az alapokra kívánják helyezni a program megvalósítását is, ezért az idei büdzsét a közösségépítés költségvetésének nevezte.

 

27,4 milliárd forintos főösszegű Veszprém költségvetése

Két óvodaépítésre kerül sor

 

A fejlesztések közül kiemelkedik két óvodaépítés. Gyulafirátót városrészben új helyszínen, az Egry úti lakótelepen pedig a régi, elavult óvoda helyén épülnek új, a modern kor elvárásainak megfelelő óvodaépületek. Az energetikai megújítások érintenek bölcsődéket és a Laczkó Dezső Múzeumot is, az iparterületen pedig új összekötő út építésével és több más útfelület megújításával folytatódnak az infrastrukturális beruházások. 

Porga Gyula elmondta: a költségvetésben bővülnek a szociális ellátások. A hátrányos helyzetű családoknak iskolakezdési támogatást nyújtanak, ami az általános iskolás gyerekek után hatezer, középiskolásoknál pedig nyolcezer forint lesz. Mindez mintegy 12 millió forint többletkiadást jelent az önkormányzatnak. Emellett növekszik a lakásfenntartási támogatás és a temetkezési segély mértéke, az általános és középiskolák számára húszmillió forintos pályázati keretet nyitnak meg eszközbeszerzésre, a rendőrség számára pedig tízmillió forintos többletforrást biztosítanak a közterületen töltött járőrözési idő növelése érdekében.