Hitel-befektetés

Lakáshitel törlesztés - alig ismert lehetőségekkel

Lakáshitel törlesztés - alig ismert lehetőségekkel

A lakáshitelek törlesztőrészletei a többi hitel lehetőséghez képest igen kedvezőek, de így is érdemes gondolkodni azon a szerződés előtt, kellően stabil alapokkal rendelkezünk-e ahhoz, hogy a későbbiekben az összes havi részletet vissza tudjuk fizetni.

Elérhetőek szerencsére olyan pénzügyi megoldások, amelyek segítenek, hogy könyebben törlesszük a banknak a kölcsönt, amely egy évtől akár 35 évig fizethető vissza.

 

Ne ugorjunk fejest a hitelbe

 

Az első lépés persze, hogy végiggondoljuk, arra az időszakra, amelyre vállaljuk a visszafizetést, hónapról hónapra megoldható-e ennyi pénz előteremtése. Ha éppen hogy csak kijövünk a bevételünkből havonta, akkor legyünk nagyon óvatosak, mivel a “majd összehúzzuk a nadrágszíjat” a szakemberek szerint nem igazán szokott működni, vagy csak ideig-óráig. Akkor vállalhatjuk a törlesztést, ha ezzel a plusz anyagi teherrel nem futunk ki a havi keretünkből, nem kell kölcsönhöz folyamodnunk.

 

Lehetőség van arra, hogy önsegélyező pénztárból fizessük a tartozást. Maximum 16 650 forintig innen is kivehető erre pénzösszeg.

 

Ez a megoldás hasonló az önkéntes pénztárhoz és nyugdíjpénztárhoz, ám jóval kevésbé ismert. Az alapelgondolás szerint a tagok egyrészt saját számlán, másrészt közösségi számlán is gyűjthetnek pénzt, amit meghatározott esetekben (betegség, táppénz, gyerekszülés, stb.) használhatnak fel.

Amiért megéri magunkat segélyezni ilyen formában: a törvény szerint az ide - és a másik két fent említett pénztárba - befizetett összeg 20%-át, de maximum évi 100 ezer forintot (2014-től 150 ezret) visszaigényelhetünk a jövedelemadónkból.

 

A szakértők számítása szerint az önsegélyező pénztárba, ha évi 500 ezer forintot befizetünk, kb. évi 60 ezer forint bevételünk lesz: a bevétel tehát relatíve szerény, de biztos.

 

Költséges élethelyzetekben nyúlhatunk a pénzhez

 

A befizetett összeg felhasználható az olyan kritikus pontokon való átlendülésre, mint a beiskolázás, gyógyszer kifizetés, vagy munkanélküliség. És emellett van arra opció, hogy ezzel a megtakarítási formával fizessük a lakáshitelünket.

 

Amire figyelni kell, hogy ezeknél a pénztáraknál van 180 nap várakozási idő (de utólag egy összegben is kérhetjük a hiteltörlesztőt).

 

Illetve mivel a feltételek különbözőek lehetnek cégenként, mindenképpen érdemes megérdeklődni, hogy az adott önsegélyező pénztár kínálja-e ezt az opciót a tagjainak.

 

A legjobb megoldás hiteltörlesztésnél, ha minél hamarabb kifizetjük a kölcsönt, akár egy összegben; ezzel a pénzintézet veszít, és mi vagyunk az a fél, akik nyerünk.

Ha erre nincs módunk, akkor lehet az önsegélyező pénztár igénybe vétele egy megoldás, az ezen keresztül kapott adójóváírás segíthet abban, hogy maximum évi 150 ezer forintot így befizessünk.

 

Jó tudni, hogy jelenleg a cafeteria keretünk egy része is fordítható hiteltörlesztésre. Ez azért előnyös, mert szemben sok más lehetőséggel, ezt nem terheli adólevonás. Mivel jövőre - előnytelen - változások várhatóak a cafeteria terén, ha később akarjuk ezt igénybe venni, ennek a lehetőségnek érdemes lesz utánanézni, elérhető-e még.