Egészség

Gerincfájdalom, ami kettétörheti a karácsonyi készülődést

Gerincfájdalom, ami kettétörheti a karácsonyi készülődést

A gerincfájdalom napjainkban sokakat érint, s ezért gyakran az egészségtelen életmód tehető felelőssé. A mozgásszervi panaszok közül az egyik legrosszabbik sajnos az egész életminőségre rányomja bélyegét, s így akár a karácsonyi készülődést is tönkreteheti. Az ünnepek előtt hajlamosak vagyunk többet vállalni, mint amit megszoktunk a hétköznapokban, s ennek gyakran a gerincfájdalom erősödése lehet a vége.

A házimunka, a sütés-főzés és a takarítás közepette a legrosszabbkor jön a sajgó fájás, mely akár a mozgás szabadságát is bekorlátozhatja. Jó hír azonban, hogy a megelőzés és a már kialakult panasz rendszeres kezelése sokat segíthet abban, hogy ne lángoljon fel egyik pillanatról a másikra a probléma.

 

Testmozgás, a hatékony gyógyír

 

A Hillvital.hu szakemberei rendszeresen hangsúlyozzák a testmozgás fontosságát, ami a gerincfájdalom egyik hatékony ellenszere lehet. A korosztálynak, edzettségi szintnek és persze testsúlynak megfelelően megválasztott mozgásforma segítségével ellensúlyozhatjuk az ülőmunka hátulütőit is.

 

Napjainkban a számítógéppel történő munkavégzés minden korábbinál elterjedtebb. A helytelen testtartás, a nem megfelelő irodai szék és asztal használata azonban akár már néhány hónap után gerincfájdalom kialakulásához vezethet. A napi 8-10 órás ülés után mindenképpen törekedjünk szabadidőnk aktív eltöltésére.

 

Amennyiben már rendszeresen jelentkező gerincfájás nehezíti meg a napokat, úgy hasznos lehet akár gyógytornára is eljárni, mely szintén jótékony hatással van az általános állapotra. A gerinctájéki izmok megerősítésével a terhelés egy része is levehető a területről.

 

Étrend-kiegészítők a fájdalommentesség szolgálatában

 

Az ma már nem számít újdonságnak, hogy sajnos az elfogyasztott ételek nem tartalmazzák a szervezet számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Tény pedig, hogy ezek a mikrotápanyagok nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez és a fájdalommentes mindennapok biztosításához. A gerincfájdalom esetében a jól ismert glükozamin, kondroitin, MSM hármasát javasolják a szakemberek, melyek mindegyike jó szolgálatot tesz az ízületek és a porcok védelme érdekében.

 

A porcok fő alkotóelemeit érdemes étrend-kiegészítő formájában bevinni, így a mozgás szabadsága visszanyerhető, ráadásul a gerincfájdalom is enyhíthető. Kifejezetten jó választásnak bizonyulnak azok a készítmények, melyek csipkebogyót is tartalmaznak, ugyanis ez az alapanyag szintén hozzájárul a csontozat erősítéséhez. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az ízületi problémák gyakran összefüggésbe hozhatóak a helytelen táplálkozással, valamint az esetleges felszívódási zavarokkal.

 

Természetes alapanyagok külsőleg

 

A reumatikus fájdalmak, a gerincfájdalom és a porckopás sokak mozgásának szabadságára nyomják rá bélyegüket. Az érintett területek testmozgással történő erősítése és a megfelelő alapanyagok bevitele mellett külsőleg is érdemes tenni a panaszok ellen.

 

Az erős paprikát nem pusztán a konyhában érdemes használni, hanem akkor is, ha gerincfájdalom kezeléséről van szó. A benne megtalálható kapszaicin izomlazító, fájdalomcsillapító és vérkeringést serkentő hatással rendelkezik. A hatóanyagot tartalmazó, külsőleg használatos készítmények, balzsamok a legjobb választásnak bizonyulnak a kezelésre.

 

Az erős paprika értékes vegyülete a legjobb készítmények esetében egyéb, természetes alapanyagokkal is társításra kerül, így a balzsamok hatékonysága megsokszorozható. A gerincfájdalom jelentette problémákkal nem kell együtt élni, hiszen odafigyeléssel és persze a megfelelő készítmények rendszeres használatával búcsút mondhat a kínzó panaszoknak.